Vrei sa iti rafinezi stilul culinar? Vino in comunitatea celor cu inspiratie in bucatarie!
Te asteptam si pe Facebook in grupul "Inspiratie in bucatarie"
.

miercuri, 4 august 2010

Prekmurska gibanica

In vara aceasta am avut ocazia sa ma intalnesc cu doi studenti din Slovenia care au venit pe plaiurile noastre spre a cunoaste si a cerceta mai indeaproape natura fascinanta a Maramuresului. Din vorba in vorba, am ajuns si la domeniul culinar, iar ei mi-au impartasit o reteta de prajitura bogata si interesanta, reprezentativa pentru tara lor. Este vorba de Prekmurska gibanica, o placinta slovena cu patru umpluturi, un fel de vis implinit din toate umpluturile traditionale posibile.

Ingrediente:

Aluat: 300 gr faina, 5 linguri apa calda, 4 linguri vin, 1 lingura zahar, 2 linguri unt topit, sare

Umplutura cu mac: 400gr mac, 200gr zahar, 1 ceasca lapte cald, scortisoara

Umplutura cu mere: 500 gr mere rase, 200 gr zahar, o lamaie, scortisoara

Umplutura cu branza de vaci: 200 gr branza dulce de vaca, 2 linguri smantana, un ou, 50 gr zahar, o lingurita zahar vanilat, 50 gr stafide

Umplutura cu nuci: 50 gr nuci (sau alune), 4 linguri smantana, 50 gr zahar

Mod de preparare:

Aluatul il realizam usor amestecand faina cu apa, vinul, zaharul si sarea si il framantam pana e ca o bila. Il lasam vreo ora sa se odihneasca. In acest timp preparam umpluturile. Pentru umplutura de mac, macinam macul si il amestecam cu laptele fierbinte, zaharul si scortisoara. Pentru cea de mere, amestecam merele rase cu o lingura de zeama de lamaie, cu coaja rasa de la lamaie si zaharul si scortisoara. Umplutura de branza o realizam usor, amestecand branza cu zaharul, vanilia, oul batut si stafidele inmuiate in apa calda. Iar umplutura de nuci se formeaza amestecand nucile cu zaharul si apoi cu smantana.

Asamblarea placintei e usoara si rapida. Avem nevoie de o forma unsa cu unt in care vom pune placinta. Impartim aluatul in 5 bucati si intindem 5 foi subtiri pe care le ungem cu untul topit. Intindem prima foaie si punem umplutura cu mac, a doua foaie si cea cu mere, a treia foaie si branza cu stafide, a patra foaie si nuca si acoperim totul cu a cincea foaie. Intindem 2-3 linguri de smantana peste ultima foaie si dam placinta la cuptor timp de o ora la foc mic, aproximativ 150-180 de grade.

Pofta buna!

1 comentarii:

criss spunea...

Am descoperit si eu de vreo 3 ani aceasta placinta si este delicioasa.

Trimiteți un comentariu