Probabil gogosi facuti dupa aceasta reteta sunt cei mai pufosi gogosi din lume. Miezul lor e plin, ceea ce imi place foarte mult, pentru ca nu suport gogosi cu miez gol, umpluti cu aer. Asa ca astfel pot sa ma bucur de gustul lor delicios si de textura deosebita. Pot spune ca sunt un succes total in bucataria fiecaruia.Ingrediente:
1/2 kg faina
un cub de drojdie proaspata (25 g)
170 ml lapte cald
2 oua
3 linguri zahar
3 linguri ulei
un praf sare (cam un varf de lingurita)
esente de care dorim: vanilie, rom, migdale, etc
Mod de preparare:
Amestecam cateva linguri de lapte cald cu drojdia intr-un bol mic. Turnam compozitia in mijlocul castronului cu faina si acoperim cum faina in ploaia. Lasam la dospit pana crusta de faina se crapa deasupra. Intre timp restul de zahar impreuna cu ouale, zaharul, sarea si esentele se pun la incalzit pe foc mic pana se omogenizeaza. Dupa ce crusta de faina s-a crapat, adaugam peste ea compozitia omogenizata pe foc si framantam pana la incorporarea fainii. Incalzim foarte putin uleiul ( vreo 10 secunde in cuptorul cu microunde) si cu mainile unse cu ulei framantam bine. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Pe masa de lucru pudrata cu faina intindem o foaie cam de jumatate de centimetru si taiem gogosi dupa preferinta. Eu folosesc o cana pe care am pudrat-o cu faina. Lasam inca vreo 5-10 minute gogosile taiate la crescut. Intre timp infierbantam cam jumatate de litru de ulei intr-o cratita. Eu folosesc o cratita mai mica si adanca pentru a crea baia de ulei necesara pentru prajit. Prajim gogosile in baia de ulei, pe ambele parti pana obtinem o culoare placuta si dorita de noi. Scoatem gogosile pe un servet mare de hartie pentru ca tot uleiul sa se scurga de pe ele. Le servim dupa preferinte, cu crema de ciocolata, dulceata, miere de albine, pudrate cu zahar sau simple.
Pofta buna!
1 comentarii:
Excelenta reteta, mi- au iesit foarte gustoase insa unele tot au gauri :)
Trimiteți un comentariu